Вчера се проведоха първите тестове в Академията на ФК Пирин, които проследяват скоростно-силовите качества на играчите, способността им да дриблират на максимална скорост, както и времето за което изминават 5, 10 и 20м. За максимална точност, при резултатите бе използвана американската система DASHr, която бе поръчана от щатите по-рано това лято.

С помощта на DASHr и тестовата батерия, която е разработена за Елитната Академия на ФК Пирин, вече ще може да се следи по-детайлно моментното състояние на всички играчи, тяхното развитие в различните периоди, както и да даде по-точни насоки към какво трябва да се наблегне в развитието на всеки играч от академията. Системата ще бъде на разположение не само на Академията, но и на всички други формации в клуба, включително и Хлапета (Бл), съобщават още от клуба. Това са втори тестове, през които преминават играчите на клуба през този сезон. В началото на подготовката, всички преминаха функционални тестове, които следят моментното кондиционно състояние на играчите. Базата от данни, която събира клуба за своите играчи, цели да бъде една от най-подробно разработените в страната.

Намиращият се на последното място в Югозападната Трета лига отбор на Банско ще бъде партньорски клуб на проекта на Пирин (Благоевград). Отборът на Банско ще играе ролята на фарм-клуб, където ще играят най-талантливите момчета от юношите (старша възраст) на орлетата. Най-вероятно съвместната работа ще стартира през зимата с някакви темпове. В Банско ще играят младите футболисти, които имат нужда от редовна игрова практика.

Пирин вече създдаде втори свой тим, който носи името Пирин-2 и се състезава в регионалната четвърта лига. Тази формация ще има сходни функции, но ще се използва и за връщане във форма на играчи, които са били дълго време контузени. Първоначално от Пирин мислеха да имат два сателитни клуба, като бяха оглеждани вариантите с Пирин (Гоце Делчев), Белица и Мусала (Рила). В крайна сметка обаче са избрани Банско и създаването на Пирин-2.